In 1955 werd de Amerikaanse Rosa Parks bekend door haar moedige verzetsactie op een bus in de staat Alabama. Nadien bleef ze jaren lang actief als burgerrechtenactiviste. Net zoals bij Malala Yousafzai, een andere activiste, wordt haar leven gekenmerkt door een belangrijke gebeurtenis. Wij geven zowel een korte biografie van Parks als het moment dat haar wereldbekend maakte.
Een beknopte biografie
Rosa Louise McCauley werd op 4 februari 1913 geboren in Tuskegee, in de Amerikaanse staat Alabama. Na haar opleiding trouwde ze met Raymond Parks en verhuisde ze naar Montgomery. Samen met haar man, voegde Rosa zich bij de lokale afdeling van de NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) en probeerden jarenlang de rechten van Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten te verbeteren. Daarnaast was Parks heel haar leven actief als naaister. Aan het einde van de jaren vijftig ging het koppel in Detroit wonen, waar Rosa bleef tot aan haar dood in 2005. In Detroit werkte ze als medewerkster van John Conyers, een vertegenwoordiger in het Huis van Afgevaardigden.
Rosa Parks en haar strijd voor burgerrechten
Op 1 december 1955 nam Rosa Parks de bus in Montgomery. Ze werd gevraagd haar plaats af te staan aan een blanke passagier en achteraan in de bus te zitten, wat op dat moment wettelijk was in Alabama. Parks weigerde zich te verplaatsen en kreeg een boete. Ook de geldsom wilde de dappere naaister niet betalen en dit leidde tot haar arrestatie in 1956. Martin Luther King werd op de hoogte gebracht van de arrestatie en startte de ‘Montgomery-busboycot’. Het busbedrijf ging na deze actie bijna failliet en besliste segregatie op de voertuigen af te schaffen. Parks moest nadien voor het Amerikaanse hooggerechtshof verschijnen, waar ze gelijk kreeg in haar zaak. Haar actie zorgde voor het onwettig verklaren van de scheiding tussen blanken en zwarten.