Margaret Thatcher

Er zijn enkele vrouwen die geschiedenis schreven met hun politieke carrière. Zo was Corazon Aquino de eerste vrouwelijke presidente van de Fillipijnen, terwijl Margaret Thatcher enkele jaren voordien als eerste Britse vrouw het zitje van eerste minister opeiste. Beiden sterke vrouwen, met een interessante levensloop en een sterk karakter.

Een beknopte biografie

Margaret Thatcher, geboren als Margaret Roberts, werd op 13 oktober 1925 geboren in Grantham en woonde samen met haar ouders en zus in een appartement boven de kruidenierszaak van haar vader. Ze kreeg een beurs om scheikunde te studeren aan een deeluniversiteit van Oxford. Tijdens haar studies raakte Thatcher geïnteresseerd in politiek en sloot zich aan bij de Conservative Association. Na haar opleiding ging ze aan de slag als chemicus in een bedrijf in Essex. Haar interesse in politiek verminderde echter niet en ze zette al snel de stap in de richting van een carrière als politica. Ze leerde haar man, Denis Thatcher, kennen tijdens een etentje van de Conservatieve Partij. Denis betaalde enkele jaren later voor de rechtenstudies van zijn vrouw, wat een belangrijke zet was voor haar politieke carrière.

Haar politieke carrière

In 1951 werd Thatcher, door de leden van de Conservatieve Associatie, geselecteerd om zich kandidaat te stellen voor het Britse Lagerhuis. Thatcher was de jongste kandidaat en tevens de enige vrouw. Ze moest echter enkele jaren strijden voor een plaats en verwierf pas in 1959 een zetel in het Lagerhuis. Daarna kwam haar politieke carrière in een stroomversnelling terecht. Tussen 1970 en 1974 kreeg ze de post van minister van Onderwijs en Wetenschappen en in 1975 werd ze leidster van de Conservatieve Partij. Enkele jaren nadien, in 1979, won Thatcher de verkiezingen en mocht ze zich de eerste vrouwelijke premier van Groot-Brittannië noemen. De sterke politica werd zowel in 1983 en 1987 herkozen en was bijgevolg de langst dienende premier van Groot-Brittannië sinds 1827. Ze werd onder andere bekend door haar strenge herstelbeleid, het Thatcherisme, de Falklandoorlog en de fameuze mijnwerkersstakingen. Hoewel Thatcher door haar beslissingen soms aan populariteit verloor, bleef ze altijd overtuigd van haar visie. Een indrukwekkende vrouw met een sterk karakter.