Malala Yousafzai

Malala Yousafzai is amper negentien jaar oud en wereldbekend. Als burgerrechtenactiviste is ze ongeveer even bekend als Rosa Parks. De jonge Malala had tot nu toe dan ook een aangrijpend en woelig leven. In het onderstaande artikel vind je meer informatie over het jonge en onbevreesde meisje.

Haar leven in Pakistan

Op 12 juli 1997 werd Malala Yousafzai geboren in de Pakistaanse Swatvallei. Ze heeft de Pathaanse etniciteit en is een Soennitische moslim. Haar vader, Ziauddin Yousafzai, is grotendeels verantwoordelijk voor de intellectuele opvoeding van Malala. Ziauddin bezat enkele private scholen en was actief als onderwijsactivist. Toen Malala jong was, babbelde hij urenlang met haar over politiek

en overtuigde zijn dochter om voor een carrière als politica te kiezen. In 2008 nam hij Malala mee naar een evenement van de Peshawar Press Club, een bijeenkomst van journalisten in Peshawar. In haar speech sprak ze de dappere woorden: “Hoe durft de Taliban mijn basisrecht op educatie af te nemen?”.

Jonge blogster

In 2008 nam de Taliban verschillende regio’s in Pakistan over. BBC World Service wilde de invloed van de Taliban in de media brengen via de blog van een schoolgaand meisje. Ziauddin Yousafzai kon echter geen ouders vinden die dit risico wilden lopen. Hij besliste dat Malala de blog zou schrijven. Haar eerste blogbericht verscheen op 3 januari 2009, toen Malala amper elf jaar was. De blog bestond slechts twee maanden en eindigde op 12 maart. Tijdens deze periode schreef ze over de Taliban en over hoe het voor meisjes verboden was om naar school te gaan.

Een aanval op haar leven

Na de blog groeide de populariteit van Malala wereldwijd. De Taliban was niet akkoord met haar politieke uitingen en deed op 9 oktober 2012 een aanslag op haar leven, toen ze met de bus terugkeerde van school. Malala overleefde de aanslag en werd overgeplaatst naar Groot-Brittannië. Hoewel ze bijna het leven verloor, geeft Malala haar activisme niet op. Ze blijft strijden voor het recht van meisjes om naar school te gaan en mocht op 12 juli 2013 haar ideeën proclameren voor de leden van de Verenigde Naties. Dit moment werd nadien uitgeroepen tot ‘Malala-dag’.