Jeanne d’Arc

Jeanne d’Arc wordt beschreven als een Franse heldin en was een groot voorbeeld voor latere feministen zoals bijvoorbeeld Betty Friedan. Haar woelige leven en tragische dood, maken van de jonge Franse een legendarische figuur in de geschiedenis. Wij frissen je geheugen even op en herhalen even wie Jeanne d’Arc ook alweer was.

Een korte biografie: wie was Jeanne d’Arc ?

Jeanne d’Arc werd wellicht geboren in 1412, tijdens een woelige periode in de Franse geschiedenis. Ze kreeg de bijnaam de Maagd van Orléans. Op het moment van haar geboorte woedde de Honderdjarige Oorlog in Frankrijk, een opeenvolging van gevechten tussen de Fransen en de Britten. In 1407 was de Lodewijk I van Orléans vermoord, de broer van de Franse koning Karel VI, en laaide het conflict tussen beide landen weer op.

Jeanne hoorde sinds haar dertien jaar de stem van God, die haar aandrong om een einde te maken aan het conflict. Gekleed als man vertrok ze op weg naar de kroonprins en deed enkele politieke voorstellen. Nadien kreeg Jeanne toestemming om met een leger van 4000 soldaten te reizen naar het belegerde Orléans en de Fransen te helpen in de strijd tegen Groot-Brittannië. Haar aanwezigheid leidde tot een betere moraal onder de troepen en een overwinning op de Britse bezetters. Ook na de zege in Orléans kon Jeanne d’Arc het Franse leger overtuigen tot enkele belangrijke overwinningen.

In 1431 werd de Franse heldin gevangen genomen door de Bourgondiërs, die haar uitleverde aan de Britten. Op 30 mei 1431 werd ze op de brandstapel gezet en kwam er een einde aan haar korte, maar dappere leven. Vanwege haar cruciale rol in de Honderdjarige Oorlog, dat tijdens het hele conflict de Franse troepen bleef inspireren, wordt ze gezien als een heldin in de Franse geschiedenis. Haar leven beïnvloedde later heel wat feministen en activisten.