Hillary Clinton

Hilary Clinton is een bekende Amerikaanse, democratische politica en de voormalige first lady van haar land. Na een carrière als advocate, kwam ze in het Witte Huis terecht als presidentsvrouw. Ze bleef altijd een actieve, werkende vrouw. Nadien bouwde Clinton zelf een indrukwekkende loopbaan uit in de Amerikaanse politiek.

Het leven van Hilary Clinton

Hilary Diane Rodham werd op 26 oktober 1947 geboren in Chicago. Ze groeide op in een welvarend gezin en startte in 1965 haar studies politieke wetenschappen aan de prestigieuze Wellesley Universiteit in Massachusetts. Nadien studeerde ze rechten aan de universiteit van Yale. Tijdens haar studies leerde Hilary haar toekomstige man kennen, Bill Clinton. Na haar opleiding aan de Yale University, ging ze aan de slag als advocate. In 1979 werd Clinton zelfs tot eerste vrouwelijke partner benoemd van het bedrijf waarbij ze werkte. Hetzelfde jaar verwierf haar man het gouverneurschap van Arkansas en kreeg Clinton de functie van first lady van de staat. Tijdens deze periode bleef ze wel actief als advocate.

Hilary Clinton als first lady van de Verenigde Staten

Haar carrière als first lady van de Verenigde Staten is te vergelijken met het verhaal van Eleanor Roosevelt. Clinton had voor haar functie als presidentsvrouw al een rijke carrière als advocate en wilde deze niet opgeven. Ze bleef ook tijdens het presidentschap van haar man in de schijnwerpers staan. Daarnaast werd Clinton aangesteld als hoofd van een nieuwe afdeling omtrent de nationale gezondheidszorg. In deze functie ontwikkelde ze een gezondheidsplan, waarop ze later heel wat kritiek moest verdragen.

Haar politieke carrière na het Witte Huis

Na het presidentschap van haar man, kwam de politieke carrière van Clinton in een stroomversnelling terecht. In 2001 werd ze als eerste, voormalige first lady, verkozen tot Amerikaanse senator. Hoewel ze in 2008 de democratische presidentsverkiezingen had verloren tegen Barack Obama, voegde Clinton zich nadien wel tot zijn regering. Ze was tussen 2009 en 2013 actief als minister van Buitenlandse Zaken. Twee jaar nadien kondigde de voormalige first lady haar eigen presidentskandidatuur aan. Na een zware en spannende strijd, moest ze uiteindelijk het onderspit delven voor de Republikeinse kandidaat Donald Trump.