Betty Friedan

Betty Friedan was een bekende Amerikaanse schrijfster en activiste. Ze werd voornamelijk bekend als feministe en belangrijke figuur van de vrouwenbeweging. Friedan bleef een hardnekkige activiste tot aan haar dood. Wij geven een overzicht van het boeiende leven van deze opmerkelijke vrouw.

Biografie van Betty Friedan

Betty Friedan werd op 4 februari 1921 geboren als Bettye Naomi Goldstein in Peoria, gelegen in de Amerikaanse staat Illinois. Haar beide ouders waren Joods en afkomstig uit Rusland en Hongarije. Friedan ging naar Smith College, een universiteit met alleen meisjes, en studeerde summa cum laudeaf in de psychologie. Ze kreeg daarna een beurs om aan de prestigieuze universiteit van Berkeley te studeren, maar maakte haar studie niet af. Na haar opleiding startte Friedan als journaliste voor linkse publicaties. Ze begon een carrière als freelancer na haar ontslag bij een krant vanwege de zwangerschap van haar tweede kind. In 1947 trouwde ze met de theatermaker Carl Friedan. Het koppel kreeg drie kinderen en ging uiteen in 1969.

Betty Friedan als activiste en feministe

Tijdens haar pubertijd was Betty Friedan een hardnekkige Joodse en marxistische activiste. Ze schreef haar ideeën neer in een eigen krantje. Toen Friedan in 1957 op een universiteitsreünie zag hoe heel wat vrouwen hun carrière hadden opgegeven, besliste ze hierover te schrijven. Dit resulteerde in het boek The Feminine Mystique, een bestseller die aan de start van de tweede feministische golf stond. Jaren nadien, in 1966 richtte ze de National Organization for Women (NOW) op. Drie jaar later kwam de National Abortion Right Action League (NARAL) tot stand. Beide organisaties waren gericht op vrouwenrechten. In 1970 organiseerde de feministe de fameuze vrouwenbetoging voor gelijke rechten. Tot aan haar dood bleef Friedan een fervente feministe en hielp ze verschillende vrouwenorganisaties uit de grond te stampen. Ze beschreef zichzelf als een moderne Jeanne d’Arc.